Η σημασία της μεσογειακής διατροφής είναι αρκετά γνωστή όπως και τα οφέλη της για την υγεία μας. Η σχηματική απεικόνιση αυτού του μοντέλου διατροφής ονομάζεται «πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής», στην βάση της οποίας βρίσκονται τα δημητριακά, όπως η βρώμη, και που συνιστάται να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η βρώμη για τον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας;
Διατροφικό προφίλ
Η βρώμη ως είδος δημητριακού είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες E, B1, B2, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο, β-γλυκάνη και φυτικές ίνες.
Διατροφικά οφέλη
Η βρώμη είναι μια υγιεινή τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. Κλινικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση βρώμης αλλά και των παραγώγων της (όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης, παξιμάδια βρώμης) έχουν κάποια επίδραση στην μείωση της χοληστερίνης λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλή η επίδραση της στην μείωση της LDL χοληστερίνης στο αίμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 από την ιατρική ομάδα της Αμερικής επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, βοηθάει στο να αποτραπούν οι καρδιακές παθήσεις.
Μελέτες επίσης έδειξαν ότι η β-γλυκάνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο διαβήτη. Στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενθαρρύνεται η κατανάλωση προϊόντων βρώμης καθώς παρατηρείται χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου του αίματος λόγω της β-γλυκάνης και σταθεροποίηση των επίπεδων σακχάρου αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το κουάκερ, οι νιφάδες βρώμης είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και μπορεί να καταναλωθεί από τους αθλητές και από όσους υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής